Het gebruik van affirmaties is erg populair geworden. Hoe werken deze positief geformuleerde spreuken of gedachten in op de psyche en hoe effectief zijn ze?

De kip en het ei

Onze emoties zijn het gevolg van onze gedachten en niet omgekeerd, zoals velen denken. Het is dan ook een logisch idee om te proberen onze stemming en emoties te beïnvloeden door bewust positieve gedachten te kiezen.

Wat zijn affirmaties

Affirmaties zijn positief geformuleerde spreuken of gedachten, die je steeds herhaalt. Je bent daarmee je denken als het ware aan het herprogrammeren.

De goedgelovige geest

Neemt de geest dit zomaar aan, die affirmaties? Jazeker, de geest gelooft alles wat je ertegen zegt en laat het lichaam daarop reageren.

Denk maar eens aan een geleide meditatie waarin je de suggestie krijgt aangereikt om je voor te stellen dat je op een prachtig strand ligt. Je hoort het ruisen van de zee – zo wordt er gezegd – en je voelt de warmte van de zon op je huid. De wind beweegt zachtjes je haar. Hmm … heerlijk. Je lichaam ontspant en je hartslag wordt trager. Waarom? Omdat je geest gelooft wat je ertegen vertelt en vervolgens ontspannende signalen doorgeeft aan je lichaam. Of het wel of niet waar is wat je tegen jezelf zegt maakt daarbij niets uit: dit werkt ook als je op je kantoorstoel zit.

Je kunt jezelf van alles wijsmaken

Nog een voorbeeld. Je loopt ‘s avonds alleen door een rustig gedeelte van de stad. In een donker steegje hoor je een onverwacht geluid. Oei … wat is dat? Ben ik hier wel veilig? Wat als ik overvallen en beroofd wordt, of erger? Je gedachten slaan op hol en opeens giert de adrenaline door je lijf. Je spieren spannen aan, je hartslag gaat omhoog en je bent superalert. Je staat op scherp en wilt wegrennen. Dan zie je een kat wegschieten … je zucht opgelucht.

Lichaam en geest

In beide gevallen reageren je lichaam en emoties op wat je in gedachten tegen jezelf zegt en het beeld dat je daarbij vormt. Dit speelt zich dus enkel en alleen af in je hoofd en hoeft niet de realiteit te zijn. Je geest merkt het dus ook niet als je het voor de gek houdt.

Mindset

Met affirmaties kun je je mindset beïnvloeden en daarmee ook hoe je je voelt en zelfs hoeveel vitaliteit je ervaart. Als je positieve affirmaties gebruikt neemt je onderbewuste deze in zich op en neemt wat je zegt voor waarheid aan. Het effect merk je, zeker op korte termijn. Soms is het zelfs zo opvallend dat je stemming direct totaal omslaat.

Overtuigingen

In je geest zitten niet alleen gedachten maar ook diepgewortelde overtuigingen over jezelf, anderen en het leven. Overtuigingen zijn gedachten die je heel vaak hebt herhaald, misschien zelfs wel in meerdere levens, waardoor ze als overtuigingen diepe groeven in je ziel en geest hebben gevormd.

Mijn belemmerende kernovertuiging

Ik heb zelf als kernovertuiging: ik ben niet goed genoeg. Dit is een overtuiging die veel mensen, diep van binnen, ergens hebben zitten. Als ik mezelf oppep met ‘ik ben goed zoals ik ben’ dan voelt dat meestal goed, zeker op korte termijn. Op de langere termijn doet het niet veel: de overtuiging komt steeds terug.

Addertje onder het gras

Echter: als je steeds iets tegen jezelf zegt dat je in de kern niet gelooft dan heeft dit een polariserend effect op diepere lagen van je psyche: je creëert namelijk een afsplitsing doordat je ingaat tegen diepgewortelde overtuigingen.

Als ik steeds tegen mezelf zeg ‘ik ben goed genoeg’ of zelfs ‘ik ben geweldig’ dan wijs ik het deel dat het hier niet mee eens is, in mezelf af. Dit deel heelt niet door de affirmaties maar gaat ondergronds en verdwijnt in de schaduw. Van daaruit oefent het een saboterende invloed uit.

Experiment

Hoe voorkom ik nou dat affirmaties een polariserend en saboterend effect hebben in mijn psyche?

Binnen de Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) waar ik mee werk tijdens Soul Coaching kennen we het volgende experiment: op een avond toen het ‘ik ben niet goed genoeg monster’ weer de kop opstak ging ik – geheel tegen de positieve-affirmaties-feel-good-cultus in – tegen mezelf hardop zeggen “Inderdaad, ik ben niet goed genoeg”. Dit deed ik bewust met een hoog en lachwekkend stemmetje.

In het begin was ik bang dat ik mijn stemming alleen maar verder om zeep zou helpen. Ik moest door de weerstand heen en bleef dit tegen mezelf zeggen, steeds met maffe stemmetjes. Na een tijdje schoot ik in de lach en voelde ik, tot mijn verrassing, dat mijn lichaam totaal ontspande. Erna heb ik supergoed geslapen.

Hoe kan dit?

De dagen erna bleef ik dit herhalen en ik merkte al gauw dat de gedachte dat ik niet goed genoeg zou zijn, geen effect meer op me had. Ik had me losgemaakt van de identificatie met deze overtuiging.

In de ACT heet dit proces defusie: je laat juist de fusie, dus de identificatie met je negatieve kernovertuigingen los door deze te accepteren in plaats van er een strijd mee aan te gaan.

Revolutionair? Nou ik vond van wel!

Hoe effectief zijn affirmaties?

Affirmaties werken prima om jezelf een boost te geven met focus en intentie.

Het helen van een kernovertuiging is echter een ander verhaal. Dat gaat niet werken met positieve affirmaties die het tegendeel beweren van je overtuiging, want die graaft zich dan alleen maar dieper in je psyche in.

Acceptatie en compassie voor wat je in jezelf tegenkomt is wel helend omdat je niets afwijst. Wat je accepteert kan in het licht komen en integreren. Dat is heelwording.

Als alles er mag zijn verdwijnt de pijn.

 

Wil jij een snellere route naar ‘peace of mind’?

 

Die route verloopt via je ziel.

Je vindt rust in jezelf met het Soul Realignment Akasha Reading Traject.

In de Akashic Records kunnen blokkades die ontstaan zijn vanuit de mind

worden opgespoord en van hun negatieve invloed worden ontdaan.

error: Content is protected !!