Michael, een spirituele leraar uit de causale sfeer, heeft zo zijn eigen ideeën over manifestatie. Hij belicht een andere invalshoek dan Abraham die zich volledig richt op de Wet van Aantrekking.

Zielsplan 

Michael legt uit: Om te beginnen koos je ziel voordat je geboren werd een plan voor dit leven. Daarin staan o.a. je levenstaak, persoonlijkheidsfilters (de gekleurde brillen waar doorheen je het leven waarneemt) en afspraken die je met andere zielen hebt gemaakt.

Afspraken op zielsniveau

De afspraken met jezelf en andere zielen gaan over uiteenlopende onderwerpen. Ik noem er een paar:

 • Je doelen en focus in dit leven
 • Relaties met mogelijke partner(s) en eventuele kinderen
 • Je belangrijkste zielsbehoeften
 • Eventueel karma dat je wilt transformeren
 • Thema’s met betrekking tot geld en gezondheid, waar karma ook een rol bij kan spelen

Hier vind je meer informatie over Michael’s visie op karma. 

Keuzevrijheid 

Omdat ieder mens keuzevrijheid heeft en je dus van tevoren nooit helemaal zeker weet hoe iets zal lopen, heeft de ziel ook een plan B en zelfs een plan C. Sommige plannen voelen als een sterke drang of verlangen. Dan heb je te maken met afspraken die karmisch zijn. Dit zijn thema’s waarvan je ziel graag wil dat je er in dit leven stappen in zet. Daarom voelt dat minder vrijblijvend aan, bijna alsof je geen keuze hebt. Toch blijf je volkomen keuzevrijheid houden. Doe je iets niet, komen jij of anderen bepaalde zielsafspraken niet na, dan blijven ze op de lat staan voor een volgend leven.

Waar komt je verlangen vandaan? 

Hoe zit het dan met het feit dat je alles zou kunnen manifesteren wat je wilt, zoals weleens beweerd wordt? Is dat echt zo? Daar plaatst Michael een paar kanttekeningen bij. Ten eerste: waarom wil je iets? Waar komt je verlangen vandaan? Er is ego-verlangen en er is zielsverlangen. De uitdaging is om het verschil hiertussen te leren onderscheiden, dat soms heel subtiel kan zijn.

Verschillende soorten verlangen 

Het ego leeft vanuit angst en is vooral bang voor schaarste, afwijzing, onveiligheid, verandering en verlies van controle. In deze tijd is daar een mooie kreet aan toegevoegd: FOMO: fear of missing out, de angst dat je iets misloopt: kansen, ervaringen, geld, succes. Vanuit die angsten ontstaat een eindeloze reeks van ego-verlangens. Onder ego-verlangens zit dus altijd angst.

De ziel kent ook verlangens. Voor dit leven heeft je ziel een top 3 gekozen van de sterkste zielsverlangens die zich manifesteren als drijfveren in je leven. Aangezien de ziel wel van een uitdaging houdt, creëert ze vaak bewust een innerlijk spanningsveld van behoeften, persoonlijkheidsfilters en ego-obstakels die haaks op elkaar staan.

Innerlijke conflicten 

Als je ziel heeft gekozen voor de behoeften aan Avontuur, Zekerheid en Vrijheid (zoals in mijn geval) dan voelt dat lang niet altijd comfortabel want hoe krijg je alle drie die behoeften vervuld? Vaak gaat dat niet tegelijkertijd want je verlangen naar zekerheid kan het verlangen naar avontuur en vrijheid belemmeren, en andersom. We komen dan uit op Michael’s favoriete stokpaardje: je menselijke keuzevrijheid, waar je op uitgedaagd wordt. Spirituele wrijvingsweerstand noem ik dat zelf.

Scripting 

Michael waarschuwt ons voor wat hij “scripting” noemt: het op voorhand bedenken van een script: “dit moet er gebeuren en zo gaat het lopen”. Deze scripts komen meestal uit je mind als instrument van het ego en zijn bedoeld om de onderliggende angsten te sussen. “Als ik dat voor elkaar krijg … dan ben ik gelukkig”. Hoe meer je je scripts dichttimmert, hoe minder ruimte er is voor spontane ontwikkelingen in het moment en vanuit de ziel.

Hoe weet je het verschil? 

Een onderliggende ego-angst voor het onzekere en een zieleverlangen naar zekerheid, hoe onderscheid je dat? Dit is vaak een kwestie van uitproberen, met vallen en opstaan. Gaandeweg leer je het verschil te zien en voelen. Dat kan soms heel fysiek zijn: je voelt rust en ontspanning, zelfs vrede en een subtiele vreugde, als je in overeenstemming met je ziel hebt gekozen.

Tegenstrijdig? 

Wat ik nu ga zeggen lijkt tegenstrijdig: het leven van je zieleverlangen zal soms ook stressvol en angstig voelen omdat het oerbrein niet van verandering houdt en moeilijk oude angsten en conditioneringen loslaat. Je ziel wil graag dat je je niet laat tegenhouden door je oerbrein maar bewust kiest voor groei en bewustzijn. Als je niet je angsten vermijdt maar ze aangaat dan is je beloning een diepe voldoening vanuit je ziel.

Is alles waar je blij van wordt des ziels? 

Nee, ook dat ligt genuanceerd. Je ziel kent vreugde, een rustige blijheid en voldoening die stabiel en tevreden aanvoelt. Het ego kan superblij met iets zijn, helemaal eufoor en uitgelaten … voor een tijdje. Dan komt er weer een volgend doel dat gehaald moet worden, de volgende kick. Bij het ego zit er altijd iets van onrust onder die verwijst naar een dieperliggende, vaak onbewuste angst. Het ego wil altijd meer, verder, beter en is nooit lang tevreden.

Plannen maken vanuit je ziel 

De kunst van het plannen maken vanuit je ziel zit in de subtiele nuances. Je mag sowieso alles doen in je leven wat je wilt, dat is de keuzevrijheid die je als mens hebt en waar je hier op aarde een leuk oefenveldje voor hebt. Hier leer je van de resultaten en consequenties van je keuzes.

Soms zul je pas na een gemaakte keuze en uitgevoerd plan merken: dit was het toch niet helemaal. Soms voel je dat al direct, als je een keuze overweegt. Er zijn geen foute keuzes en je hoeft niet bang te zijn om een keuze te maken. Er zijn alleen verschillende leerroutes met andere ervaringen. Van iedere keuze en iedere doorleefde ervaring leer je.

Wat als de resultaten tegenvallen? 

Leveren je pogingen om te manifesteren niet de gewenste resultaten op? Dat kan verschillende redenen hebben. Ik noem enkele mogelijkheden:

 • Het past niet in je levensplan
 • Het heeft zich nu nog niet gemanifesteerd maar komt wel: kwestie van timing
 • Je hebt uit de huidige situatie (nog) niet de leerervaringen en het bewustzijn uitgehaald die je ziel voor ogen heeft

Dit betekent concreet: Als iets niet lukt wil dat niet zeggen dat je iets fout doet.

Dit is wel een belangrijke om te onthouden want het ego laat geen enkele kans onbenut om je in te fluisteren “dat je het niet kunt of dat je niet goed genoeg bent”.

De visie van Michael op manifesteren vanuit je ziel samengevat: 

 • Voel je verlangens
 • Blijf je afstemmen op je diepere gevoel: geeft dit me rust of onrust, geeft dit me duurzame voldoening of korte euforie?
 • Stel jezelf de vraag: wil ik een verlangen manifesteren of wil ik een angst vermijden die onder dit verlangen ligt?
 • Maak gerust plannen maar timmer ze niet helemaal dicht. Draag je plan of visie over aan je ziel, hogere zelf of de Bron. Vraag om “dit of wat beter bij mij past”. Vraag om het hoogste goed voor alle betrokkenen. Zo nodig je Spirit en inspiratie uit.

Probeer vervolgens met een open mind waar te nemen hoe je plannen zich ontvouwen en welke hulp er naar je toe komt terwijl je – heel belangrijk – zelf de benodigde menselijke actie onderneemt. Met een open mind betekent hier: houd niet vast aan hoe jij denkt dat het moet gaan en wat de uitkomst moet zijn. Soms loopt het totaal anders dan je dacht en komt er iets veel mooiers uit wat je in je stoutste dromen nog niet had kunnen bedenken.

Alles mag

Wellicht ten overvloede: als je wilt manifesteren vanuit je ego en wilskracht dan is ook dat een valide keuze. Vanuit Michael en je eigen ziel rust daar geen enkel oordeel op. De keuze is echt helemaal aan jou.

Manifesting Blueprint van je ziel

Sterker nog: binnen Soul Realignment wordt sterk de nadruk gelegd op de keuzevrijheid en de creatiekracht die ieder van ons vrijuit kan en mag benutten. Er bestaat zelfs zoiets als een Manifesting Blueprint. Dit is de blauwdruk van hoe jouw ziel optimaal manifesteert. Dit is per ziel anders want je bent echt uniek, ook op zielsniveau. De Manifesting Blueprint informatie kan ik via een reading in de Akashic Records voor je opsporen.

 

Wil jij meer communicatie met en creatie vanuit je ziel?

Begin je ontdekkingsreis dan met een Soul Realignment Reading (via de Akashic Records).

Dit is een mooie manier om de verbinding met je ziel te versterken.

error: Content is protected !!