Het leven is voor de meeste mensen druk, snel en stressvol. Vaak is het al een hele uitdaging om het dagelijkse leven in goede banen te leiden. Hoe maak je dan ook nog eens tijd voor spiritualiteit en contact met je ziel?

 

Intention is everything

Om te beginnen is mindset belangrijk: wat wil je echt, waar kies je voor? Je intentie stuurt je aandacht en dus je energie. Je energie trekt de juiste mensen en mogelijkheden aan. Begin dus met het nemen van een besluit dat weergeeft wat voor jou belangrijk is, waar je naar toe wilt. Houd daarbij rekening met je voorkeuren, je leefomstandigheden en de signalen die je opvangt van je ziel via je lichaam.

Een voorbeeld uit mijn eigen leven: Vroeger had ik een betaalde baan buitenshuis, eerst full-time, later part-time. Die baan gaf mijn leven een duidelijke vaste structuur en ritme op het gebied van tijdsindeling en financiën. Hoeveel dit voor me betekende merkte ik pas toen ik koos voor full-time ondernemerschap. Opeens waren alle structuur en ritme weg. Ik kon alles zelf bepalen en mijn eigen tijd indelen. Ik wist niet meer van tevoren hoeveel geld ik zou verdienen.

Die vrijheid is fijn, en voor mij als spiritueel mens ook een uitdaging. Want wat bleek? Toen het ritme, de structuur en de zekerheid wegvielen verloor ik deels de verankering in de aardse wereld. Ik genoot van de vrijheid maar werd ook dromerig en afwezig. Ik vertrouwde vooral op mijn ziel en het universum en deed als mens steeds minder. Er kwam, ondanks de zeeën van tijd, niet veel meer uit mijn handen. Vooral als je alleen woont en er ook geen structuur is door partner of gezin, kun je een beetje los van je wortels raken.

Ik kwam er toen achter hoe belangrijk het contact met het gewone en aardse is. Je aarding is je container en hoe beter je geaard bent hoe beter je je spiritueel kunt ontwikkelen. Een mooi gezegde dat dit goed weergeeft is: met je hoofd in de wolken en je voeten op aarde”. 

Hieruit werd mijn intentie duidelijk: “Het spirituele en het aardse in harmonie verenigen”.

 

Gehechtheid

Van nature hebben we allemaal voorkeuren en dingen waar we aan gehecht zijn. Als ik kijk naar spirituele zoekers dan zijn er mensen die zeer veel waarde hechten – dus gehecht zijn aan – spirituele groei en ontwikkeling. Er zijn ook zoekers die meer gehecht zijn aan zekerheid, stabiliteit en imago, en vanuit die basis zich spiritueel gaan oriënteren. Het een is niet beter dan het ander, het zijn persoonlijke voorkeuren en we zijn hier op aarde om onze voorkeuren en keuzes te onderzoeken.

Sterke gehechtheid, aan wat dan ook, kan je echter flink in de weg staan. Ook gehechtheid aan het spirituele heeft dat effect. Wat je per se wilt vernauwt je visie en beperkt je tolerantie voor al het andere. De kunst is dus om enerzijds wel een visie en intentie te hebben en anderzijds om daar niet krampachtig aan vast te houden. Dit betekent concreet:

 • houd je geest en je hart open en laat het leven zich ontvouwen
 • speel in het moment in op de ontwikkelingen, op een manier die past bij jouw verlangen en intentie
 • wijs niet te snel iets af, onderzoek eerst wat het met je doet.

 

De weg van het midden

Uiteindelijk komt het neer op wat Boeddha reeds verkondigde: de weg van het midden, het vinden van balans en harmonie in jezelf en je leven. Binnen alle oude spirituele tradities is dit de kern: omarm de polariteiten die hier op aarde, in een menselijk leven, zich voordoen. Vind daar balans en vrede in.

Een prachtig symbool daarvoor is het yin-yang symbool uit het Taoïsme. Dit is in feite een dynamisch symbool; het witte en zwarte gedeelte zijn steeds in beweging, steeds weer op zoek naar balans en altijd onderling contact houdend. Kijk maar eens een tijdje naar dit symbool, visualiseer hoe het beweegt, soepel en vloeibaar. Jouw leven kan net zo natuurlijk stromend worden.

Een sterke aardse gehechtheid kan je tegenhouden in je spirituele groei. Ligt je aandacht te veel op het spirituele, dan zal het aardse eronder lijden. Dit laatste was een moeilijk leerproces voor mezelf. Ik had niet zoveel met het aardse, met geld, carrière en imago. Inmiddels heb ik er wel vrede mee dat ik het aardse ook nodig heb, als container van het spirituele.

Ook je fysieke lichaam vervult deze container-functie. Je ziel kiest niet voor niets een lichaam: het is het aardse voertuig voor je spirituele essentie. In je leven als mens op deze planeet heb je beide nodig. Om als spiritueel wezen te aarden kun je het lichaam benutten als fijngevoelig meetinstrument en hulpmiddel. Rituelen kunnen je hierbij helpen.

 

Kleine rituelen gedurende de dag

Om meer verbinding met je ziel en je intentie te ervaren, kun je eenvoudige rituelen gebruiken als ankerpunten. Het hoeft niet veel tijd te kosten. Kies om te beginnen één ritueel uit dat je aanspreekt en experimenteer ermee. Zodra dit als vanzelf in je dag is geïntegreerd kun je gaan uitbreiden als je dat wilt.

De kern van de rituelen is: aandacht. Eigenlijk kan je hele leven één groot ritueel worden, door alles wat je doet met aandacht en zuivere intentie uit te voeren. Dit is hetzelfde principe als mindfulness.

Vertragen is ook een toverwoord voor de ziel. Je ziel geniet van eenvoudige, rustige aandachtige handelingen.

 

Zeven tips en rituelen om mee te experimenteren:

 • Steek ’s ochtends een kaarsje aan. Kijk eerst in de vlam en richt je dan op de Goddelijke vlam in je hart. Zeg in jezelf: “ik heb contact met het Goddelijke in mezelf, dat mij verbindt met de Bron van alle leven en creatie. Ik nodig het Goddelijke in mezelf uit om zich tot expressie te brengen in al mijn gedachten, woorden en daden. Dank U”.
 • Onderzoek wat je intentie is en gebruik deze als kompas door die af en toe in gedachten te herhalen. In mijn geval: “Ik verlang ernaar het spirituele en het aardse in harmonie te verenigen”. Let vervolgens op de inspiratie en mogelijkheden die op je pad komen.
 • Steek een kaarsje aan iedere keer als je een maaltijd bereidt en deze opeet. Het vlammetje staat symbool voor zowel het lichamelijke verteringsvuur dat voeding omzet in energie en bouwstoffen, als voor de spirituele transformatiekracht.
 • Schrijf ’s avonds op wat er die dag goed ging, waar je blij van werd en waar je dankbaar voor bent.
 • Probeer zoveel mogelijk je aandacht in al je handelingen te verweven: voel bewust het warme water van de douche over je huid stromen, proef alle smaken in je eten, snuif de geur op van bloemen, luister naar de vogels en de wind, kijk in de spiegel in je eigen ogen. Kortom: gebruik je zintuigen, ze brengen je steeds weer terug naar het hier en nu.
 • Bouw momenten van stilte in, al is het maar een paar minuten. Geen tv, internet of mobiel, maar rust in de natuur of zomaar uit het raam staren. Enkele minuten helemaal niets doen zet de deur open naar je ziel en inspiratie.
 • Je kunt hardop, al schrijvend of in gedachten met je ziel communiceren. Je krijgt altijd een respons, hoe dan ook. Blijf dus vragen stellen aan je ziel: wat wil je dat ik doe? Wat past binnen mijn levensplan? Hoe kan ik dit het beste doen? Welke mensen kunnen me helpen?

Hoe meer je aandachtig aanwezig bent in je leven en je lichaam, des te gemakkelijker kun je de subtiele signalen van je ziel opvangen. De rituelen helpen je daarbij door je rust, ankerpunten en aarding te geven.

Enjoy!

 

 • Dit artikel verscheen eerder in het boek “Self-Care & Rituelen” van Inspirerend Leven (boek uit 2019, niet meer leverbaar).

 

Wil jij meer verbinding met je ziel? Een Soul Realigment Reading helpt je daarbij.

Soul Realignment al gedaan en nu toe aan een diepere clearing van blokkades en meer verbinding met je ziel?

Kies dan voor een Life Situation Reading.

error: Content is protected !!