“Het moet goed voelen” is een gevleugelde uitspraak voor velen, die lijkt op iemands persoonlijke waarheid maar het vaak niet is. Als je alleen uitgaat van wat goed voelt, loop je mooie en grote kansen mis in je leven.

Het oude, primitieve brein

Laat me dit uitleggen, want dit is belangrijk: het heeft te maken met je oer-oude primitieve ‘reptielenbrein’. En helaas, dat deel van ons brein is niet zo slim. Gelukkig hebben we ook een nieuwer deel van ons brein, de neo-cortex, waarmee we weloverwogen, verstandige beslissingen kunnen nemen.

Het zit zo:

Het primitieve brein reageert instinctief en is gefocust op overleven. In dit brein zit de evolutie van de mensheid opgeslagen en het bevat veel informatie omtrent veiligheid vanuit de oudheid, toen we nog in stamverband leefden. Die ervaringen, conditioneringen en overtuigingen van 100-duizenden jaren geleden zijn nog steeds aanwezig en actief in ons. Bizar eigenlijk, en daarom zijn we ons daar meestal niet van bewust.

Instinct is op overleven gericht

Instinct is heel iets anders dan intuïtie. Instinct zal altijd proberen je veiligheid te garanderen en dat lijkt positief … maar de echte vraag is natuurlijk: wat ziet dit primitieve brein als veiligheid? En wat ziet dit brein als een bedreiging? Die laatste vraag is heel eenvoudig te beantwoorden: iedere grote verandering is voor het oude brein een bedreiging, ook een positieve!

Voor het oude brein is de status quo hetzelfde als veiligheid. Je huidige toestand is het meest belangrijke voor je oude brein om te handhaven. Waarom? Omdat je nog leeft. Punt. Dus-is-dit-goed-zo. Vooral niets aan veranderen.

Van overleven naar voluit leven

Maar dan bedenk jij dat je wel méér wilt dan alleen overleven: je wilt vanuit meer voldoening leven en dus besluit je iets te veranderen. Je wilt misschien een opleiding gaan doen, of verhuizen, of gaan scheiden. Of je wilt aan je persoonlijke en spirituele ontwikkeling werken, oude blokkades en zelf-sabotage transformeren.

Dit zijn ingrijpende veranderingen die jij als mens in gang kunt zetten omdat je daar behoefte aan hebt, een verlangen dat van heel diep kan komen, vanuit je ziel.

Je ziel is niet bang voor verandering, in tegendeel. Je ziel is groot voorstander van het opdoen van nieuwe ervaringen en verruiming van bewustzijn. En daar wringt de schoen: je ziel en je oude brein staan soms haaks op elkaar: het verlangen van de ziel naar nieuwe ervaringen aan de ene kant, en de angst voor verandering van het oude brein aan de andere kant.

Hoe het oude brein probeert je te saboteren

Ik zal een paar voorbeelden noemen die ik regelmatig meemaak in mijn werk:

Een vrouw meldt zich aan voor het Soul Realignment traject: ze is enthousiast, ze voelt dat ze dit graag wil doen en dat het bevrijdend zal werken. Ze schrijft zich in, doet de betaling en de dag erna is ze nog steeds superblij met deze beslissing. Maar dan … van het ene op het andere moment krijgt ze emotionele en lichamelijke klachten: huilen, zelftwijfel, hoofdpijn, spijsverteringsklachten, slecht slapen. Ze voelt zich bang, onzeker, gestrest en denkt “misschien is dit toch geen goed idee”.

Aan de andere kant heeft ze ergens toch ook het gevoel “dit is zelf-sabotage, ik wil wel dit traject”, maar vanwege al die twijfel en klachten nam ze contact met me op. Gelukkig maar, zodat ik het kon uitleggen. Ze is inmiddels heel blij dat ze heeft doorgezet.

Een ander voorbeeld:

“Ja, maar … ik voel helemaal geen angst of onzekerheid. Ik voel opeens gewoon dat ik dit niet meer wil doen. Er klopt gewoon iets niet. Nee, dit voelt nu echt niet meer OK maar ik ben zeker niet bang”.

Dat is een andere variant van hetzelfde verschijnsel! Je mind heeft misschien opeens allerlei redenen waarom het (nu) niet goed is om te doen. Dat kan een gewiekste strategie van de ego-mind zijn om heel subtiel via uitstel naar afstel te gaan. Je vergeet het misschien zelfs gewoon.

Of er komen allerlei praktische redenen op, of opeens twijfel je aan mijn deskundigheid of de gewenste resultaten .. or whatever. De mind is eindeloos creatief, maar wordt op zo’n moment dus ingezet door het oude brein, niet door je bewustzijn.

Wil jij persoonlijke groei en ontwikkeling?

De moraal van dit verhaal:

Wil jij verder komen dan je overlevingsinstincten? Wil je zelfontplooiing en spirituele ontwikkeling? Dat kan alleen als je bereid bent buiten de comfort-zone van je oude primitieve brein te stappen. Als je dit eenmaal doorziet kun je met je nuchtere volwassen verstand een afweging maken en beslissing nemen.

Hoe je je oude brein geruststelt

Zet je dóór, dan zal je oude brein snel overstag gaan als je het geruststelt met woorden in deze trant:

“Dit is veilig, dit is een positieve verandering. Er dreigt geen gevaar, we gaan niet dood, we worden niet door de stam uitgestoten omdat ik iets ga doen wat ‘anders’ is … we leven in de 21e eeuw en ik ben niet afhankelijk van een stam om me veilig te houden. Ik hoef me niet aan te passen (lees: klein te houden) om erbij te mogen horen. Zelfs als niemand het met me eens is en iedereen me uitlacht ben ik nog steeds veilig. 

Ik wil méér van mijn potentieel aanboren en benutten. Zelfrealisatie is veilig in deze tijd. Niemand die ons op de brandstapel zet, in tegendeel. Ik kies bewust voor deze positieve verandering omdat ik weet dat er meer innerlijke vrijheid en voldoening uit voort zullen komen.”

Vaak is deze informatie al genoeg om je brein te doen ontspannen, zodat je kunt genieten van de door jou ingeslagen weg.

Het oude brein heeft weliswaar een gebruiksaanwijzing, maar jij ‘bent’ niet je oude brein. Jij bent je ziel en je bewustzijn, waarmee je kunt kiezen wat voor jou goed is. Als je weet dat er verschillende krachten in jou aanwezig zijn die soms op de rem kunnen trappen vanuit een onterechte angst, dan kun je dat (h)erkennen in jezelf en een bewuste keuze maken.

Niet iedereen reageert hetzelfde

De mate waarin mensen gevoelig zijn voor deze invloed van het primitieve brein is heel verschillend. Soms is de 1e keer dat je iets transformerends doet juist een groot avontuur. Zoals Pipi Langkous al zei “ik heb dit nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het kan”. Dan komt de angst pas bij een 2e of volgende stap. Ook hoe iemand hier mee omgaat is verschillend. Misschien heb je al eerder met dit bijltje gekapt en weet je dat er voorbij de comfort-zone heel veel positiefs te ontdekken valt.

Samenvatting

Kortom: kijk wat er in jou gebeurt. Als je besluit in het begin wel goed voelt, je wordt blij, je voelt rust, dan is dat een signaal van je ziel. Komt er daarna een tegenreactie die jou wil tegenhouden: kijk dan goed of dit realistisch is of slechts een manier om je af te houden van verandering en groei.

Eén ding mag nog wel gezegd worden: het primitieve brein is niet alleen angstig voor verandering, maar kan soms ook een grote positieve verandering zien aankomen. Het is alleen net niet slim genoeg om blij te zijn met die verandering.

Daar heb je je nieuwe brein en volwassen bewustzijn voor nodig.

 

Wil jij een positieve verandering in je leven?

Een Soul Realignment traject maakt veranderen een stuk gemakkelijker.